Reactie VVD op bericht tijdelijke opvang asielzoekers in Hotel Fletcher Heiloo.

Persverklaring VVD Heiloo 23 juni 2023

Reactie VVD op bericht tijdelijke opvang asielzoekers in Hotel Fletcher Heiloo Met grote verbazing heeft de fractie van de VVD Heiloo vandaag vernomen dat er aanstaande zondag 80 asielzoekers zullen worden gehuisvest in het Fletcher Motel Heiloo.

De VVD Heiloo heeft kritische vragen aan het college gesteld. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft in het Fletcher Hotel ruimte gevonden om 80 vluchtelingen onderdak te bieden. Aanstaande zondag wordt de groep mensen verwacht. Begeleiding en verzorging geschiedt door een team van het COA.

Heiloo is een dorp van 24.000 inwoners. Het dorp levert net als andere gemeentes al jarenlang haar bijdrage aan de opvang van statushouders. Ook biedt het inmiddels ruim een jaar opvang aan een groep Oekraïners die behalve hier wonen ook werken in de omgeving. Daarnaast biedt Heiloo ruimte aan een TBS en GGZ instelling. Kortom Heiloo levert haar fair share aan opvang. En dat is goed. Momenteel wordt de discussie gevoerd over de spreidingswet en de impact daarvan op onze omgeving. VVD Heiloo begrijpt goed dat dit consequenties kan hebben. Ook hier geldt dat we solidair zijn. Noodopvang van vluchtelingen in Nederland is niet humaan. Het rondreizen van mensen, vaak met kinderen, van hotel naar hotel is absoluut ongewenst.

De opvang in Heiloo voelt als een overval. Zeker nu dat Heiloo op diverse andere wijzen haar bijdrage levert. De plek leent zich ook niet voor langdurig verblijf. Daarnaast heeft Heiloo ervaring met noodopvang en is het risico voor openbare orde en veiligheid aanzienlijk. Beschikbaarheid van veiligheidsdiensten, zoals politie, is niet gegarandeerd. Daarbij zijn, net als wij, omwonenden ook vanmiddag pas geïnformeerd. De komst van deze groep vanaf 25 juni staat vast. Of dat tot en met 25 december (nb eerste Kerstdag) zal valt te bezien. VVD Heiloo zal hier nu en later kritisch naar blijven kijken.