Energieleverende geluidswal langs de A9 in Heiloo.

Aan: college B&W gemeente Heiloo

Van: Arjen Vroegop, raadslid VVD

Dd: 3 oktober 2022

Re: schriftelijke vragen energieleverende geluidswal (ogv artikel 51 RvO )

Geacht College,

De gemeente Alkmaar gaat oktober 2022 starten met bouw en aanleg van een energieleverende geluidswal langs de Schagerweg (N245), Huiswaarderweg (N245) en Nollenweg (N508). Dinsdag 27 september vond een bijeenkomst plaats voor belangstellenden waarin de plannen door oa. de voorzitter van de bewonersvereniging en wethouder Mulder van Alkmaar werden toegelicht (zie: https://www.alkmaar.nl/duurzaamheid/energieleverend-geluidsscherm/) .

Het scherm is ongeveer 2,5 kilometer lang en 5 meter hoog. Het Energieleverend Geluidsscherm bestaat uit een frame met 4.300 zonnepanelen aan de wegkant. Een deel van het scherm langs de Huiswaarderweg en de Nollenweg wordt voorzien van een groenscherm met zonnepanelen op de top. Met de duurzame energie kunnen ongeveer 400 huishoudens van stroom worden voorzien. De zonnepanelen zijn in de toekomst eenvoudig te vervangen voor exemplaren met een hogere energiewinst of andere technische mogelijkheden die bijdragen aan de duurzaamheid van de stad. Het geluidsscherm kost ongeveer 7,3 miljoen euro. De gemeente Alkmaar financiert om en nabij de helft. Resterende financiering via de Provincie Noord-Holland, en SWDE en EFRO-subsidie. Het geluidsscherm kost ongeveer 60% van de markconforme marktprijs.

In het collegeakkoord 2022-2026 is in par. 3.1 opgenomen dat het college een plan moet ontwikkelen om een geluidswal langs de A9 aan te leggen. De VVD is van mening dat dit initiatief van Alkmaar heel goed kan aansluiten op het collegeprogramma van Heiloo. Het is belangrijk om nu werk te maken van een energieleverend geluidscherm langs de A9, vanaf de golfbaan tot en met plan Oost (lengte +/- 2.8km). Het scherm vormt een belangrijke bijdrage aan de opwekking van duurzame zonne-energie, maar vooral ook aan reductie van geluidsoverlast voor de wijken dichtbij de A9. Continue 60dB is gewoon te veel.

De VVD realiseert zich dat er hobbels te nemen zijn. Onder meer omdat de grond langs de A9 geen eigen grond is maar van Rijkswaterstaat. Ook dient er financiƫle dekking komen.

VVD Heiloo heeft de volgende vragen:

1. Heeft het college kennis genomen van het project in Alkmaar aan de noordelijke ringweg waardoor een energieleverende geluidswal wordt aangelegd?

2. Heeft het college actie ondernomen om een soortgelijke geluidswal ook aan te gaan leggen langs de A9-westzijde, vanaf de golfbaan tot en met plan Oost? Bijvoorbeeld door het op te nemen in het Uitvoeringsprogramma dat volgt op het College akkoord. Zo ja, wat is de stand van zaken? Zo nee, waarom niet, en wanneer gaat het dat dan wel doen?

3. Realiseert het college dat de geluidswal in Alkmaar-noord een perspectiefvol initiatief is waarbij tegen 50% van de aanlegkosten en met stroomproductie voor 400

huishoudens de leefbaarheid in de wijk aanzienlijk toeneemt? Zo ja, hoe pakt het college samen met betrokken burgers dit initiatief op en per wanneer?

Dank voor de antwoorden.

Mvrgr,

Arjen Vroegop

Raadslid

VVD Heiloo