Regionale EnergieStrategie – ook Heiloo doet mee

Maandag 21 juni jl. is de RES 1.0 door de gemeenteraad van Heiloo aangenomen. Kortgezegd betekent het dat in de Boekelermeer plannen uitgewerkt kunnen worden voor 1 extra windmolen in de rij. De geluidswal A9 is als zoekgebied afgevallen. Het bollengebied ten oosten van de A9 – ten noorden van de Kanaalweg is aangewezen voor zonneweides. In de bebouwde kom is ruimte voor extra zonnepanelen op daken.

De VVD ziet het wegvallen van de geluidswal als combi geluidswering-energieopwekking als een gemiste kans. Het mes snijdt daar aan 2 kanten: serieuze geluidsreductie en goed gebruik van schaarse ruimte voor opwekking zonne-energie. De VVD zet zich ervoor in dat Rijkswaterstaat die taak alsnog oppakt.

Het bollengebied ten oosten van de A9 kan -deels- benut worden voor zonne-energie. Het is ons duidelijk dat de eigenaren van die grond veel geïnvesteerd hebben in dat perceel en mede gezien de huidige bollenprijzen niet zitten te springen om zonneweides. De VVD wil absoluut geen windmolens direct langs de A9. Geen slagschaduw en windjammers in de achtertuinen in Heiloo-oost. Wel vindt de VVD het acceptabel dat aan de oostzijde van het perceel, dus op ruime afstand van woonkernen, 1 of enkele windmolens geplaatst worden. De motie die we hiervoor hebben ingediend is aangenomen door de raad.

Al met al is het RES proces een ingewikkeld proces waarin heel veel geld en energie is gestopt, maar waar dankzij de inzet van de VVD toch iets meer dan een papieren tijger alleen resteert. 

Na RES 1.0 komt ook een RES 2.0. De VVD ziet zon en wind op land niet als de eindoplossing voor het duurzame energievraagstuk. Een beperkte bijdrage is prima, maar that’s it! De technologische ontwikkeling bij kernenergie gaat snel. Daarom zet de VVD straks vooral daarop in. Niet in Heiloo natuurlijk.