VVD Spreektekst CIE OR 22-5-19 Grondstoffenplan

Ter advisering ligt het grondstoffenplan voor de periode 2019- 2025. De Cie en later de raad wordt gevraagd een besluit te nemen over een andere aanpak  waarbij afval vooraleerst als grondstof wordt gezien.

Aanleiding hiervoor is het Landelijk Afvalbeheerplan dat een trendbreuk wil forceren in de hoeveelheid restafval naar 30kg pp. per 2025. In het coalitieakkoord  is opgenomen dat in deze periode uit te werken.

Dat er bittere noodzaak is iets te doen met onze afvalinzameling - en -verwerking is duidelijk. De  VVD kan prima leven met een scheidings-% van 60%. Daarmee lopen we niet uit de pas met het landelijk beeld. Waar we wat ana meoten doen is de ontwikkleing dat gezien de Landelijke Aanpak de afvalbelasting de komende tijd flink zal stijgen, en dat daarnaast de gemiddelde restafval- bak, de grijze bak voor slechts 25% uit restafval bestaat en 75% uit grondstoffen die we anders in zouden moeten zamelen. Het is goed dat dit college een plan voorlegd waardoor we tot een betere scheiding gaan komen, de service  mbt inzameling vergroten en de kosten binnen de perken houden.

Heiloo zit in de benchmark 2017 qua kosten en hoeveelheid restafval in de verkeerde hoek. Beide moeten omlaag.

het plan dat voorligt is goed opgebouwd. De inwoners van Heiloo zijn in  de beginfase goed betrokken. Het beeld daaruit is duidelijk. Er is draagvlak om beter te gaan scheiden, en daarbij een extra container te plaatsen.

De alternatieve en aanpak heeft onze instemming.  Er is duidelijk gemotiveerd waarom het omgekeerd ophalen in combinatie met een variabele heffing per leging tot de beste resultaten leidt.

Het plan geeft voldoende aandacht aan diverse groepen. Familie met kleien kinderen, ouderen, mensen met een lager inkomen, midden-inkomen gezinnen en de inwoners met een ruimere huishouding en dito portemaonnaie wordt voldoende keuze geboden om van hun afval af te komen. Wie het niet breed heeft of "vaak moet" kan het kwijt in de lokale milieuparkjes of vraagt extra legingen aan. Daar is budget voor. Wie het allemaal niks kan schelen betaald meer.

Veel gehoord is het punt dat Diftar 20 jr geleden niet kon en nu dus ook niet. De helft vand e NLse gemeentes heeft inmiddels een systeem met variabele heffing. Het doet recht aan het adagium de vervuiler betaald en is wat ons betreft rechtvaardig. Goede handhaving  is van belang en ook werkbaar. Daarnaast moeten we niet vergeten dat de samenleving nu anders over afval denkt dan 25 jaar geleden. Milieubewustzijn is mede dankzij Winsemius en Nijpels goed op de kaart gezet. Een keuze voor variabele heffing is dus een goede keuze.

Punt van aandacht is papier. Het is prima wanneer een vorm van inzameling beschikbaar is. Imemrs het papier moet uit de grijze bak. Niettemin moeten de verenigigngen hun ronde kunnen blijven doen.

De VVD is voor de omdraaien van de sticker op de brievenbus. Uitgangspunt is geen ongevraagde post. Dat draagt ook direct bij aan reductie papierafval. Niettemin moet eeieder die het vomarkrantje, een folder van de plantenhal en zeker de Uitkijkpost wil ontvnagen dit kunnen blijven doen. De VVD verwacht een actieve aanpak om die omkeersituatie mogelijk te maken.

Last but not least zijn de kosten voor de burger. De heffing gata naar 80% en er komt een variabele heffing per leging van de grijze bak. De kosten voor verwerking van restafval zijn hoog en zullen hoger worden. Alleen bij een drastische verandering van afvalscheiding zal een inwoner uit Heiloo merken dat zijn kosten lager uitvallen. 

 In 2021 en zeker 2023 zal de hoeveelheid restafval uit de grijze containers gehalveerd zijn, althans dat is het doel. Daarmee zullen de kosten voor de gemeente ook drastisch teruglopen. De VVD verwacht dat:

1) helder is hoe die uitgavenkant zich ontwikkelt en wil daar regulier over geïnformeerd worden; 

en 2) dat bij een reductie van de kosten voor restafval  de inwoner van heiloo ook beloond wordt door middel van ofwel een lagere variabele heffing per leging , danwel  een daling van de vaste heffing.