Verkiezingsprogramma 2018-2022

Afbeeldingsresultaat voor logo vvd


VERKIEZINGS-PROGRAMMA

               VVD HEILOO

               2018-2022


Afbeeldingsresultaat voor logo vvd

Ik wil leven in een omgeving…


1.        …Waar het prima leven is

1.1     …Waar je goed en betaalbaar kunt wonen                  

Een huis is meer dan een stapel bakstenen. Het is je thuis. De plek waar je je veilig en prettig voelt. Het is belangrijk om te wonen in een huis dat bij je past. Wij willen dat mensen op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden en dat er altijd en overal mogelijkheden zijn om je huis aan te passen of door te stromen.

>       We willen dat er voldoende koopwoningen zijn voor starters en dat er kavels zijn voor mensen waar ze een eigen huis kunnen bouwen.

>       Uitgangspunt bij bouwprojecten in Heiloo dient te zijn dat er gebouwd wordt volgens het principe van ‘dorps bouwen’.

>       Voor ouderen die zorg op maat nodig hebben geven we ruimte aan de ontwikkeling van nieuwe woonvormen.

>       Wij vinden dat bouwlocaties niet eenzijdig kunnen bestaan uit sociale huurwoningen. Gesubsidieerde huurwoningen zijn er alleen voor mensen die dat echt nodig hebben. De gemeente spreekt woningcorporaties aan op scheefwonen en het actief stimuleren van doorstromen.

>       Voor inwoners is het handig om makkelijk en snel te kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen. Wij vinden dat deze regels uit het bestemmingsplan actueel en digitaal beschikbaar horen te zijn.

>       Er worden maximaal 4 bouwlagen toegestaan; voor een 4e bouwlaag is uitdrukkelijke instemming van de gemeenteraad nodig.

>      Wij zijn voor het bevorderen van eigen woningbezit. Dit is goed voor de leefomgeving. 

1.2    …Waar je afval makkelijk kwijt kunt, het water schoon is en het riool gewoon werkt

We wonen graag in een schone, leefbare wijk. Het is normaal dat mensen zelf een bijdrage leveren aan het onderhoud en het schoonhouden van hun tuin, balkon en straat.

>       Om de overlast van ongedierte te voorkomen, zijn we voorstander van ondergrondse afvaldepots.

>       De gemeente Heiloo gaat verrommeling van wijken tegen. Hondenpoep, zwerfvuil, vuiligheid rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast wordt aangepakt en vernielingen worden snel hersteld. Waar mogelijk worden de kosten verhaald op de veroorzaker.

>       We willen zoveel mogelijk afval gebruiken voor nieuwe producten, dus we willen dat afval gescheiden wordt opgehaald. De gemeente stimuleert de circulaire economie.

>       De gemeente heeft een plicht om te zorgen voor de afvoer van het water en het beheer van het grondwaterpeil. We vinden het normaal dat iedereen die hiervan gebruik maakt, ook bijdraagt aan de kosten.

>       De gemeente gaat voortvarend samenwerking opzoeken met waterschappen om oplossingen te zoeken die wateroverlast op het land en op straat helpen verminderen. Ook weg- en natuuronderhoud horen daarbij.

>       Bij het aanleggen van nieuwe en vervangende rioolstelsels scheidt de gemeente regenwater van huishoudelijk afvalwater. De gemeente stimuleert het gebruik van minder water en staat positief tegenover het hergebruik van water en het terugwinnen van grondstoffen uit water.

1.3     …Waar je kunt genieten van de natuur

We houden allemaal van de natuur. We genieten van onze bossen en duinen, van de vogels in de tuin en van de koeien in de wei. Het is belangrijk dat we goed voor onze natuur zorgen. Tegelijkertijd willen we ruimte om te wonen, willen we geld kunnen verdienen en willen we niet in de file staan. De natuur is toegankelijk voor recreatie. Groen en economie zijn geen tegenstanders van elkaar, maar kunnen goed hand in hand gaan.

Natuur en milieu bieden kansen voor bedrijven. En bedrijven kunnen helpen natuur en milieu te beschermen. Wij geloven daarom niet dat het zin heeft om extra milieuregels op te leggen of met subsidies te strooien. Veel bedrijven zijn zelf al bezig met duurzaam ondernemen. Natuurlijk stelt de overheid grenzen. Milieuvervuiling pakken we aan. Maar de grote stappen waar de natuur écht iets aan heeft, komen van mensen en bedrijven zelf.

De rapportages van het meetpunt vliegtuiggeluidshinder moeten leiden tot concrete naleving van de gemaakte afspraken om geluidshinder terug te dringen.

Zodra zich technologische ontwikkelingen voordoen die een geluidswal langs de A9 ter hoogte van Plan Oost mogelijk maken binnen het beschikbare gemeentelijk budget en met een aanzienlijke reductie van de db’s, moet deze geluidswal gerealiseerd worden.


1.4     …Waar vervoer van A naar B vlot gaat  


We verplaatsen ons allemaal voortdurend. Om naar ons werk te gaan, om boodschappen te doen en om familie en vrienden op te zoeken. Je wilt zonder al te veel gedoe van A naar B komen. Zorgen voor een goede bereikbaarheid is één van de kerntaken van de gemeente.

>       Het is belangrijk dat de doorstroming van het verkeer in het wegennet optimaal is.

>       Fietsers willen prettig en veilig door de gemeente kunnen rijden. Er komen steeds meer nieuwe vervoersmiddelen, zoals de elektrische fiets. Fietspaden en wegen worden ingericht met een blik op de toekomst, waarbij veiligheid en doorstroming voor alle verkeersgebruikers centraal staan. Daarbij horen naast goede fietsroutes ook voldoende stallingruimtes, zeker ook bij het station.

>       Het is belangrijk dat er goed openbaar vervoer is. Het openbaar vervoer is geen vervanger voor de auto, maar een aanvulling. We zijn tegen het laten rijden van bussen gevuld met lucht in plaats van passagiers; de buurtbus dient gehandhaafd te blijven, waarbij het belangrijk is dat men voor de continuïteit zorgt door voldoende sponsoren.

>       De gemeente neemt bij de inrichting van straten en wijken de verkeersveiligheid als standaard mee, vooral in de buurt van scholen en sportclubs. Met medewerking van relevante partners en ouders creëren we samen een veilige omgeving (schoolzones, veilige oversteekplaatsen en veilige fietsroutes). We zijn voorstander van initiatieven waarmee buurtbewoners en gemeente samen kijken hoe de verkeersveiligheid in de buurt beter kan. 

>       In het Verkeersplan is voor diverse wegen het maximaal aantal auto’s per etmaal vastgelegd (de zgn. grenswaarden). Voor de VVD Heiloo is het belangrijk datdeze grenswaarden gehandhaafd worden. Als geconstateerd wordt dat deze grenswaarden worden overschreden, moeten er adequate maatregelen worden genomen in samenspraak met de betrokken inwoners.

>       Het aanleggen en onderhoud van wegen is belangrijk maar kan leiden tot overlast. Een wegafsluiting is minder vervelend als er duidelijk een alternatieve route geboden wordt. De gemeente maakt actief bekend wanneer er gewerkt wordt aan de openbare ruimte zodat mensen, bedrijven hiermee rekening kunnen houden en er minder “zoekverkeer” is. De gemeente investeert in mogelijkheden om real time informatie over openbare werken te delen, zodat we weten welke routes het snelste zijn of waar nog parkeerplekken over zijn. Er is afstemming over wegwerkzaamheden met de buurgemeenten.

>       De VVD Heiloo wil dat er voldoende parkeerplaatsen zijn. Betaald parkeren is uit den boze; blauwe zones zijn goed en dienen te blijven. Er dient gehandhaafd te worden om te voorkomen dat de parkeertijden in de blauwe zones worden overschreden.

>       Ook Prorail heeft een verantwoordelijkheid om te zorgen voor voldoende (fiets)parkeerplaatsen bij het station. Het gemeentebestuur dient hen hierop te wijzen en in goed onderling overleg de parkeerproblematiek bij het station op te lossen.

>       Het is belangrijk voor de ondernemers dat de doorsteek bij de Boekelermeer wordt gerealiseerd tegelijk met de ingebruikname van de afslag A9.

>       De VVD Heiloo neemt de zorgen van de bewoners van de Kerkelaan serieus. De 30-km wegen moeten als zodanig worden ingericht, met name bij de Kerkelaan en de Stationsweg.

>       De VVD Heiloo vindt dat bij het goed onderhouden van fietspaden ook hoort, dat zij aan weerszijden goed schoongemaakt worden en dat je niet bij het passeren door ruimtegebrek in de berm terechtkomt.

>       Zebrapaden  moeten veilig zijn, goed herkenbaar zijn en goed worden onderhouden.


2.        …Waar ruimte is voor eigen initiatief


2.1     …Waar mensen volop de ruimte krijgen

Steeds meer mensen nemen zelf het initiatief voor het gezamenlijk oplossen van maatschappelijke vraagstukken in hun leefomgeving. Dit gaat verder dan het gebruikelijke vrijwilligerswerk. De vormen zijn talrijk: beheer van ‘adoptie’ groen, opruimen van zwerfvuil, buurtpreventieteams, maar ook het gezamenlijk inkopen van energie of het zelfstandig runnen van een boerderij. Wij juichen deze initiatieven toe. Het sluit aan bij ons streven naar veel zelfstandigheid, bij ons streven naar een krachtige gemeente en een compacte overheid met gezonde overheidsfinanciën.


2.2     …Waar ondernemers volop ruimte krijgen

We willen graag genoeg geld verdienen voor een goed leven. Dat kan in een bloeiende economie. Ondernemers zijn hierin onmisbaar. Het zijn ondernemers die investeren in nieuwe ideeën en innovatieve technieken. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente.

>       Het is belangrijk dat ondernemers kunnen ondernemen in een veilige en aantrekkelijke omgeving. Onze aantrekkelijk winkelcentra zijn van toegevoegde waarde voor inwoners en trekken mensen aan van buitenaf.

>       Recreatie en toerisme zijn belangrijke dragers van onze lokale economie. Wij willen dat de gemeente recreatieve ondernemers stimuleert.

>       De VVD Heiloo heeft veel waardering voor de boeren in de veeteelt, landbouw en tuinbouw. We willen dat de agrarische sector kan blijven groeien en niet onnodig gehinderd wordt. Zij krijgen de ruimte voor nevenactiviteiten op het gebied van recreatie, toerisme, natuurbeheer of andere bedrijvigheid. De VVD Heiloo beschouwt het werk van de agrarische sector als een vorm van natuurbeheer.

>       We stimuleren agrariërs om ook aan landschapsbeheer te doen. Wij zien er niets in om land en tuinbouwgebied onnodig op te geven voor “natuurontwikkeling”.

Ondernemers weten zelf het beste hoe zij hun bedrijf willen runnen. Dat hoeft de gemeente ze niet te vertellen. Door ondernemers de ruimte te geven, stimuleert de gemeente ondernemers het beste te doen. Daarom willen wij minder regels. De gemeente streeft na dat aanvragers van kleine, simpele vergunningen binnen 1 dag te horen krijgen of ze de vergunning krijgen of niet.

>       Ondernemers kunnen zelf heel goed bepalen wanneer hun winkel open of dicht gaat. Daar hebben ze geen gemeentebestuur voor nodig. De huidige winkeltijdenwet geeft de gemeente de mogelijkheid om winkeltijden flexibel in te richten zodat ze zelf kunnen kiezen of zij op bijvoorbeeld zondag open willen zijn. 

>       De VVD Heiloo onderschrijft de conclusies van het Distributie Planologisch Onderzoek: het winkelaanbod wordt geconcentreerd in de drie winkelcentra. Dat betekent ook dat als er op andere locaties dan deze plekken winkels leeg komen te staan, wij streven naar vervangende woningbouw op die plek.

>       De VVD Heiloo wil dat de gemeente – binnen de wettelijke mogelijkheden - een actieve rol speelt als er langdurige leegstand van winkels wordt geconstateerd.

>       Ondernemers zijn van inkomsten afhankelijk en kunnen niet lang op hun geld wachten. De gemeente betaalt daarom rekeningen binnen dertig dagen.

>       De geldigheidsduur van vergunningen wordt verlengd waar dat kan.

>       Verder willen wij vergunningen waar mogelijk afschaffen, samenvoegen of vervangen door een meldingsplicht of algemene regels.

>       De VVD Heiloo wil dat ondernemers maximaal één aanslag per jaar van de gemeente krijgen waarop alle lokale lasten staan vermeld.

>       Met de bezem willen we door overbodige, tegenstrijdige, nutteloze en niet handhaafbare regels om die te schrappen. Eén lid van het college van B&W wordt verantwoordelijk voor de coördinatie van de vermindering van de regeldruk.


2.3     …En waar duurzaamheid in het teken staat van ondernemen


We vinden het belangrijk om zuinig om te gaan met energie, water en goed om te gaan met het milieu. Dat is van belang voor onze kinderen en kleinkinderen. We gaan actief aan de slag met de energietransitie (van fossiele naar duurzame energie) die aan de horizon verschijnt en uiterlijk 2050 moet zijn voltooid. We zijn actief met klimaatadaptatie door werken in de openbare ruimte te combineren met maatregelen om het hemelwater zoveel mogelijk op te vangen in het gebied maar indien nodig af te kunnen voeren. We streven naar optimale scheiding van afvalstoffen, het VANG principe (van afval naar grondstof) wordt door adequate informatievoorziening als logische stap naar een circulaire economie gezien.

Duurzaamheid biedt een kans voor economische ontwikkeling en het verhogen van de economische winst. De gemeente stimuleert duurzaamheid door het aantal regels te verminderen en in te zetten op eenvoudigere procedures, niet door subsidies. De gemeente werkt samen met lokale energie coöperaties; initiatieven die onze inwoners stimuleren duurzame maatregelen te nemen worden door de gemeente gefaciliteerd.

>       Elektrische auto’s zijn een goede, duurzame manier om van A naar B te komen. De gemeente werkt actief mee aan voldoende (extra) oplaadpunten.

>       Bij nieuwbouwprojecten is waar mogelijk klimaatneutraal bouwen het uitgangspunt; woningen zonder gasaansluiting moeten regel worden.

>       De gemeente stimuleert duurzame energie zoals zonnepanelen door minder regels en eenvoudige procedures op te stellen, niet door subsidie te verstrekken.

>       Heiloo is niet geschikt voor het plaatsen van windmolens.; bij uitzondering kan er 1 geplaatst worden langs de Kanaalweg in de bestaande rij-opstelling.

>       Om zo energie zuinig mogelijk te bouwen dient er bij bouwplannen ook gekeken worden naar andere mogelijkheden dan alleen de plaatsing van zonnepanelen; hierbij kan gedacht woorden aan:

* Aansluiting op het warmtenet van de HVC;

* Gasproductie via onze rioolzuiveringsinstallatie;


3.        …Waar iedereen meedoet


3.1     …Waar je met plezier naar je werk gaat

Werk is van groot belang voor mens en samenleving. Met ons werk verdienen we geld voor een goed leven. Werk zorgt voor contact met andere mensen. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf en in de toekomst van onze samenleving.

>       Wij vinden het belangrijk dat er voldoende werk is. Daarom geeft Heiloo opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers binnen de mogelijkheden van de wet. De  gemeentelijke inkoopverordening dient hierop aangepast te worden.

>       Wij zijn blij met de vele vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken. Zij maken van Heiloo een leukere plek om te wonen.

We willen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Iedereen heeft talenten en mogelijkheden. Het is zonde als we die niet gebruiken.

>       De VVD Heiloo wil dat mensen aan de slag gaan. Mensen die tijdelijk arbeidsongeschikt zijn, kunnen daarna weer aan de slag. Mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, kunnen deels aan het werk.

>       Mensen die echt niet kunnen werken, verdienen een vangnet; een uitkering. Ook mensen die hun baan kwijtraken, verdienen een tijdelijk steuntje in de rug om snel weer aan de slag te komen. Het verliezen van je baan is ingrijpend genoeg. Wij vinden dat we voor het ontvangen van een uitkering een tegenprestatie mogen verwachten. Wie bijstand krijgt en de sollicitatieplicht niet naleeft of geen tegenprestatie verricht, verliest zijn of haar uitkering.

>       Het armoedebeleid heeft als doel dat mensen zo snel mogelijk van een uitkeringssituatie naar een betaalde baan gaan. Wanneer iemand van een uitkering naar een baan gaat, is dat financieel merkbaar.

>       Fraude met uitkeringen is diefstal. Onterecht betaalde uitkeringen worden tot op de laatste  cent teruggevorderd bovenop de boete die wordt opgelegd.


3.2    …Waar kinderen zich thuis voelen en met plezier naar school gaan

Op school leren wij kinderen de kennis en vaardigheden waar ze later iets aan hebben. Op school leren we ze ook wat onze normen en waarden zijn en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs speelt daarom niet alleen een grote rol in het leven van mensen, maar ook de samenleving heeft er belang bij. Wij zijn trots op onze meesters en juffen voor de klas.

>       De school is goed en veilig bereikbaar zijn voor kinderen en ouders. Wij willen dat er goede mogelijkheden zijn om je kind met de fiets of auto af te zetten bij school. Bij elke school dienen ‘kiss and ride’ parkeerplekken aanwezig te zijn.

>       School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, zoals ruimte voor muziek, sport en cultuur. De VVD is voorstander van het creëren van Integrale Kind centra.

>       School is een veilige plek waar kinderen zich thuis voelen. Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij vroegtijdige signalering van radicalisering, loverboys en huiselijk geweld.

>       Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, hanteert de gemeente als beleid  dat (taal)achterstanden bij jonge kinderen zoveel mogelijk worden weggewerkt, bijvoorbeeld door te stimuleren dat peuterspeelzalen en kinderdagverblijven integreren tot Kindcentra.

>       Onderwijs en het lokale bedrijfsleven werken samen, zodat kinderen goed voorbereid worden op hun baan voor later. De gemeentelijk bedrijven contactpersoon moet in de werkzaamheden ook contacten onderhouden met de schoolbesturen.

>       Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed. Als ouders hun kind naar religieus onderwijs willen sturen, betalen zij dat vervoer zelf.

>       Voorkomen is beter dan genezen. We willen dat de gemeente er op tijd bij is om ouders en kinderen met een probleem te helpen. Om zo vroeg mogelijk probleemgedrag te signaleren bij jongeren, willen wij dat de gemeente zorgt voor goede koppeling tussen de zorgverleners en instellingen rondom onderwijs, welzijn, cultuur en sport.


3.3     …Waar iedereen goede zorg krijgt

Iedereen verdient goede zorg. Als je gezondheid je in de steek laat, helpen we elkaar. We vinden het normaal dat familie, buren en vrijwilligers elkaar helpen. Als dat niet lukt, staan professionele medewerkers klaar voor de ondersteuning die je nodig hebt.

Wij willen dat iedereen de zorg krijgt die bij hem of haar past. Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en leven, in hun eigen omgeving en met de ondersteuning die ze daarbij nodig hebben. Juist daarom is het belangrijk dat de gemeente zorg dichter bij mensen aanbiedt. Daarom steunen wij initiatieven voor zorg op kleine schaal.

>       De zorg is toegankelijk voor iedereen. De regels voor extra ondersteuning zijn niet voor iedereen goed te begrijpen en daarom vinden wij het van belang dat de gemeente de mogelijkheid biedt voor gratis, onafhankelijke ondersteuning bij het aanvragen van zorg. Iemand die je helpt om duidelijkheid te scheppen in de regels en in jouw belang meedenkt.

>       We zijn er trots op dat veel Nederlanders met liefde zorgen voor hun naasten. Deze mantelzorg is ontzettend waardevol voor onze samenleving. De gemeente staat mantelzorgers bij om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken.

>       De gemeente helpt bij het koppelen van allerlei soorten van vervoer, zoals voor ouderen, kinderen en gehandicapten. Hierbij werkt ze ook samen met buurgemeenten.

>       Het is eerlijk als je meebetaalt aan je eigen zorg. Binnen de wettelijke mogelijkheden heft de gemeente een eigen bijdrage.

>       De zorgdiensten worden scherp ingekocht. Echter, het scherp inkopen van zorg mag geen doel zijn. Er dient een balans te zijn tussen prijs en kwaliteit.

>       Het is belangrijk om te komen tot een integraal persoonsgebonden budget (i-pgb) voor inwoners met meerdere ondersteuningsvragen met betrekking tot welzijn en zorg, werk en inkomen, jeugdhulp, schuldhulpverlening,


3.4     …Waar ruimte is voor sport


Sport is goed voor iedereen. Het is goed voor je gezondheid en helpt bij het leggen van sociale contacten. Wij vinden het daarom belangrijk dat elk kind kan sporten.

>       Heiloo kent naast fraaie sportcomplexen een groot aanbod van binnen- en buitensportvoorzieningen. We koesteren dit en willen dit niveau handhaven.

>       Sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang werken nauw samen om de schoolgaande jeugd zoveel mogelijk te laten bewegen. De buurtsportcoach dient gehandhaafd te blijven.

>       Voor kinderen mogen financiële belemmeringen geen blokkade vormen om niet optimaal te kunnen deelnemen aan sportactiviteiten; daarin voorziet het minimabeleid van de gemeente.

>       Sport is toegankelijk voor mensen met een beperking. De gemeente besteedt via een prestatiedoelstelling een vast gedeelte van de sportsubsidie hiervoor. 

>       De gemeente voert voor het subsidiëren van sportverenigingen een passend transparant subsidiebeleid.

3.5     …Waar aandacht is voor kunst en cultuur


Kunst, erfgoed en cultuur zijn van grote waarde voor de samenleving.  Cultuur stimuleert de creativiteit. Creativiteit leidt tot innovatie. Dat heeft een positief effect op de economie.

Cultuur is van iedereen. Voor ons zijn daarin erfgoedbehoud, cultuuronderwijs en het beschermen van de vrijheid van meningsuiting het belangrijkste. Heiloo wordt gekenmerkt door gevarieerde historische landschappen zoals de strandwal met greppels en houtwallen en de strandvlaktes, de groene polders om Heiloo. Onze landgoederen Nijenburg, Ter Coulster en Willibrordus nemen een voorname plaats in als het gaat om gebouwen met een historie. Onze gemeente telt naast deze 3 rijksmonumenten nog ruim 20 rijksmonumenten en ruim 50 gemeentelijke monumenten. Door opgravingen en bodemvondsten in Zuiderloo heeft Heiloo een prominente plek gekregen in de archeologie. Verenigingen als Oud Heiloo en Baduhenna zorgen ervoor dat deze geschiedenis bewaard en verspreid wordt.

>       Wij vinden het belangrijk dat onze (nieuwe) inwoners, de geschiedenis en cultuur van Heiloo kennen. Wij koesteren ons cultureel erfgoed. Daarbij horen ook cultuur-historische evenementen zoals de jaarlijkse open monumentendagen maar ook de Sinterklaas-intocht.

>       Voor culturele uitingen moet er altijd een plek zijn. De Beun is daarvoor bij uitstek geschikt. Als met behoud van de bestaande dienstverlening een uitbesteding van de Beun aan een private partij mogelijk is, moet dit serieus overwogen worden.

>       De plannen voor het langjarig exploiteren van het Brunogebouw door de Stichting Welzijn Heiloo moeten serieus genomen worden. Indien zij uitvoerbaar zijn, moet dit gebeuren.

>       Cultuur is van ons allemaal! Het is geen voorrecht van een kleine groep mensen en een specifieke groep instellingen die op dit moment door de overheid gesubsidieerd worden. Subsidieaanvragen worden hierop getoetst. 

>       Culturele organisaties laten bij een subsidieaanvraag eerst zien hoe ze hun eigen inkomsten binnenhalen.

>       Voor kleinschalige evenement moet de vergunningverlening eenvoudig gehouden worden. Daarom is de VVD Heiloo voorstander van een digitaal evenementenloket.

>       Bij kleinschalige evenementen passen laagdrempelige veiligheidseisen.


3.6     …En waar nieuwkomers zich aanpassen


Het is in Nederland normaal dat we mensen opvangen die uit oorlogsgebied komen, maar als het veilig is dan gaan ze waar mogelijk weer terug naar hun thuisland.

>       Zolang nieuwkomers in Heiloo zijn, passen ze zich aan. Dat betekent dat ze de Nederlandse taal leren en bijdragen aan de samenleving. Iedereen die kan werken, werkt. Dit bevordert de snelheid van de integratie.

>      De Nederlandse taal leren is een eigen verantwoordelijkheid van de nieuwkomer. De gemeente faciliteert dit door te bevorderen dat er voldoende betaalbare cursussen zijn in de Nederlandse taal.

>       We sluiten niemand uit. Er zijn in onze gemeente heel veel nieuwkomers die hun eigen weg hebben gevonden en geïntegreerd zijn in onze samenleving. Dat hebben die mensen zelf gedaan. Zij hebben de kansen gegrepen die Nederland biedt. Wij zijn daar trots op en verwachten dat ook van anderen.

>       Voor afgewezen asielzoekers of illegale migranten is in Nederland geen plaats. De gemeente ondersteunt hen niet en verleent hun geen opvang.


3.7     …En waar ouderen zich thuis voelen

>       In het woningaanbod dient ook nadrukkelijk rekening gehouden te worden met de wensen van ouderen. Heiloo moet zich richten op aanpasbaar bouwen ofwel levensloopbestendig bouwen. Hiertoe voert de gemeente Heiloo structureel overleg met de ouderenbonden, de woningstichting en particuliere aanbieders op de woningmarkt.

>       Naast levensloop bestendige nieuwbouw is het “opplussen” van een deel van de bestaande sociale huurwoningvoorraad noodzakelijk. De mogelijkheden van verruiming van het ‘opplusprogramma’ in Heiloo moeten onderzocht worden.

>       Bij woningen die in eerste instantie voor ouderen worden gebouwd, dient de bereikbaarheid van voorzieningen, zoals winkels en openbaar vervoer goed te zijn.

>       Openbare gebouwen, recreatie-, sport- en groenvoorzieningen dienen toegankelijk en bruikbaar te zijn voor ouderen.

>       Het aanbrengen van liften, ringleidingen voor slechthorenden en aangepaste toiletten wordt gestimuleerd.

>       Het openbaar vervoer moet toegankelijk en bereikbaar zijn.

>       Om de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van ouderen zo lang mogelijk in stand te houden zet de VVD Heiloo zich in voor een clustering van wonen en zorg waar dat mogelijk en gewenst is; daarnaast moet zorg ook buiten de zorginstellingen te krijgen zijn. Woningen voor ouderen en zorgwoningen worden geïntegreerd in de woonwijken.

>       Een gedifferentieerde bevolkingsopbouw van de wijk – ook wat betreft leeftijd – bevordert de sociale contacten en de burenhulp. Nieuwe woonvormen, waarbij een combinatie van zelfstandig wonen en vormen van toenemende zorg mogelijk is, moet zeker ruimte geboden worden.


4.        …Waar je je veilig voelt

4.1     …Waar je je veilig voelt in je eigen omgeving en waar ook mensen met een beperking zich veilig kunnen bewegen in het verkeer en openbare ruimten

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en huis.

>       Politie, brandweer en ambulances zijn 24 uur per dag beschikbaar. De hulpdiensten moeten op tijd zijn als je ze nodig hebt. Daarbij maakt het niet uit vanuit welke gemeente de diensten komen.

>       De hulpdiensten zijn altijd goed bereikbaar. Een app is soms handig, maar is nooit de enige mogelijkheid. Het blijft mogelijk om misstanden via de telefoon aan te kaarten. Aangifte doen kan bijc p het bureau, via internet, 3D-loket en via de eigen wijkagent die in dat geval op afspraak langs komt.

>       Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. De gemeente blijft initiatieven als buurtpreventie, sociaal alarm en WhatsApp-groepen steunen en bevorderen.

>       Veiligheid is een gezamenlijke inspanning en valt of staat bij de bereidheid van onze inwoners om verdachte of onveilige situaties te melden. Voorwaarde is wel dat de meldkamer snel en correct de telefoontjes verwerkt. Ook een terugkoppeling door de agent ter plaatse is gewenst.


4.2     …En waar criminelen hard worden aangepakt


We vinden het normaal dat je met je handen van andermans spullen afblijft. Geweld is helemaal uit den boze. Hufters die de rust en de veiligheid verpesten pakken we hard aan. Hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten horen ongestoord hun werk te kunnen doen. Gemeente en politie treden hard op tegen mensen die hen bedreigen of aanvallen. Ze hebben hiervoor de bevoegdheden gekregen en die moeten ze nu ook durven inzetten.

>       De politie is zichtbaar op straat. Wijkagenten die de buurt goed kennen voegen daar iets extra’s aan toe. Als er financiële ruimte is dienen meer Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s) geworven te worden; zij vergroten de zichtbaarheid, handhaving en bestrijding van de kleine criminaliteit.

>       BOA’s dienen meer te handhaven op overlast veroorzakende handelingen, zoals hangjongeren op hangplekken dan op bijvoorbeeld fout parkeren. Ook dient er meer prioriteit gegeven te worden aan handhaven op verkeersovertredingen, zoals inrijverboden voor vrachtwagens en agrarische voertuigen.

>       De politie grijpt altijd in als mensen de regels overtreden en overlast veroorzaken. Raddraaiers worden opgespoord en aangepakt. Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van het lokaal gezag.

>       De burgemeester en politieleiding stimuleren dat de politie alle nodige instrumenten kan gebruiken om raddraaiers op te sporen en aan te pakken. De burgemeester maakt actief gebruik van al zijn bevoegdheden en de mogelijkheden die tot zijn beschikking staan om de openbare orde te handhaven en overlast te bestrijden. Te denken valt aan het afkondigen van gebiedsverboden, groepsverboden, samenscholingsverboden, een noodbevel, een noodverordening afkondigen, preventief fouilleren, cameratoezicht, bestuurlijke ophouding, toezicht op openbare vermakelijkheden en inrichtingen etc.

>       Technologie kan helpen om de veiligheid te vergroten, bijvoorbeeld door het gebruik van cameratoezicht en helmcamera’s. Cameratoezicht dient gestimuleerd te worden, met name rondom het station.

>       Het strak volgen van veelplegers door de politie kan criminaliteit voorkomen en oplossen. Instrumenten als gebiedsontzegging (dit kan ook per winkel, park of wijk) worden gebruikt om geweld of overlast tegen te gaan.

>       Hangjongeren en hun ouders worden verantwoordelijk gesteld voor hun gedrag.

>       Schade en de kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op diegenen die dit veroorzaken.

>       Vergunningen worden geweigerd of ingetrokken als deze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten. De gemeente maakt actief gebruik van de mogelijkheden die de wet BIBOB (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) hiervoor geeft. 

>       Eigenaren van honden zijn verantwoordelijk voor het voorkomen van bijtincidenten. De gemeente houdt een stevig beleid aan. Zij heeft de mogelijkheden om bijtgrage honden te muilkorven of aan te lijnen, een gedragstest op te leggen en de eigenaar te verplichten tot een erfafscheiding. Als hond en eigenaar zich niet gedragen, kan de hond op grond van de gemeentewet in beslag genomen worden.


5.        …Waar de gemeente er voor ons is

5.1     …Waar de gemeente dienstbaar en modern is

We verwachten van de gemeente Heiloo dat ze dienstbaar en modern is. Digitalisering heeft voor ons daarom een hoge prioriteit. Een gemeente die veel digitale producten aanbiedt voor het gemak van de bewoners, houdt meer tijd over om naar de bewoners toe te gaan. Het is vanzelfsprekend dat de gemeente een digitaal loket heeft dat 24 uur per dag open is. Zo kunnen we onze zaken regelen, wanneer het ons uitkomt.

>    We vinden het normaal dat de gemeente opneemt wanneer je ze belt, en dat de gemeente er alles aan doet om je goed te helpen. De gemeente is er voor ons, niet andersom. 

>       We willen dat het gemeentehuis ook buiten kantooruren open is voor zaken die je niet digitaal kunt regelen. Ook willen we dat ze op afspraak naar je toe kunnen komen.  Een nieuw ID bewijs kun je ook laten bezorgen, bijvoorbeeld op je werk.

>       Naast de openstelling van het gemeentehuis op maandagavond, moet ook onderzocht worden of openstelling op zaterdagochtend gewenst is.

>  De gemeente zorgt ervoor dat de computers en ICT bij de tijd zijn, dat persoonsinformatie altijd beveiligd is en de privacy gewaarborgd.

>     Een transparante overheid vinden wij belangrijk. De gemeente maakt meer gebruik van de mogelijkheden om statistieken en gegevens over de besteding van subsidies online toegankelijk te maken (zogeheten open data). WOB-verzoeken en antwoorden worden voortaan online gezet.

>       Privacy is een groot goed, dus het is belangrijk dat de gemeente de digitale privacy van inwoners borgt. De gemeente werkt samen met andere overheden om digitale criminaliteit, zoals identiteitsfraude, tegen te gaan of te bestraffen.

>       De gemeente spant zich in voor een veilige en betrouwbare digitale overheid. Voor inkoopbeleid, basisregistratie en belastingen gaat zij gebruik maken van vooruitstrevende digitale mogelijkheden.

>       De gemeente communiceert helder en begrijpelijk.


5.2     …Waar de overheid je niet in de weg zit


We vinden het belangrijk dat de gemeente innovatieve en creatieve initiatieven, die van belang zijn voor de samenleving, stimuleert en faciliteert. Bijvoorbeeld door het geven van advies, het delen van specifieke kennis, het wegnemen van overbodige regels en het leggen van verbindingen met relevante bedrijven en instanties. Ook is het belangrijk dat inwoners in een vroeg stadium betrokken worden bij de besluitvorming.

>       De VVD wil een efficiënte en krachtige overheid. De gemeente is de eerste ingang voor bewoners.

>       Het leven stopt niet bij de gemeentegrens. De gemeente heeft een regionale opstelling en de blik naar buiten gericht. Gemeentelijke taken kan de gemeente uitbesteden of samen met andere gemeenten uitvoeren als daarmee voordeel wordt behaald.

>       In het kader van een kostenefficiënte en effectieve overheid heeft de gemeente oog voor samenwerking met gemeenten in de regio, en medeoverheden zoals Provincie, Hoogheemraadschap en Rijk.

>       De administratieve fusie van de 4 BUCH-gemeenten dient zijn vruchten te gaan afwerpen. De voordelen dienen de komende jaren voor de inwoners zichtbaar te worden.

>       De omgevingswet leidt tot minder regels en eenvoudiger ruimtelijk plannen. De gemeente brengt de omgevingswet actief tot uitvoering.


5.3     …En waar de gemeente zuinig en zinnig met belastinggeld omgaat

We zijn voor minder en lagere belastingen voor inwoners en ondernemingen. Belastinggeld wordt verdiend door onze ondernemers en inwoners. Iedere euro die de gemeente uitgeeft is door onze inwoners verdiend. Dit geld moet daarom zuinig en zinnig worden besteed. We willen dat duidelijk is waar ons belastinggeld aan wordt uitgegeven.

>       We willen zo laag mogelijke tarieven voor leges en vergunningen. Het is niet acceptabel dat allerlei kosten worden afgewenteld op de aanvrager.

>      De woonlasten (zoals de OZB) blijven zo laag mogelijk.

>      Toeristenbelasting is alleen gerechtvaardigd als deze werkelijk wordt gebruikt voor de instandhouding en verbetering van de faciliteiten waar ook bezoekers gebruik van maken.

>       Bij gemeentelijke tarieven voor evenementenvergunningen dient het profijtbeginsel te worden toegepast.

>       Een goede financiële huishouding is van groot belang. We vinden dat de gemeente een strikte scheiding tussen inkomsten en uitgaven hoort te hebben. Structurele uitgaven dekken met structurele middelen: inkomstenmeevallers mogen niet worden gebruikt voor structurele extra uitgaven.

>       De uitgaven en inkomsten zijn transparant. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks eenvoudig inzage waaraan geld is besteed en wat het bereikte effect is.

>       Gemeenteschuld door middel van leningen dienen teruggedrongen te worden. Periodiek doet de gemeente de houdbaarheidstest gemeentefinanciën van de VNG. De schuldratio alsook de netto schuldquote blijven of gaan naar een aanvaardbaar niveau.

>       Wij zijn voor minder regels (deregulering). Overbodige regels ontstaan doordat als een regel eenmaal is ingevoerd, deze het eeuwige leven lijkt te hebben. De gemeente kan dit tegengaan door voortaan bij iedere nieuwe regel vast te leggen hoe lang deze geldig is, oftewel horizonbepalingen invoeren.

VVD ALGEMENE BUCH PARAGRAAF 6. APPENDIX

6.0              Ik wil wonen in de BUCH regio waar een optimale harmonie bestaat tussen kwaliteit van leven en van werken.

Per 1 januari 2017 is de ambtelijke fusie van de vier BUCH gemeenten een feit. De VVD zal kritisch volgen of de vijf doelstellingen worden gehaald. Deze zijn: (de 3 K’s): kwaliteit (van de gemeentelijke dienstverlening) verhogen, kosten beheersen en kwetsbaarheid verminderen; en de 2 G’s: Gemeentelijke kleur behouden en Grip houden.

De VVD beschouwt de schaalvergroting als noodzakelijk om de uitdagingen die op ons af komen op een adequate wijze het hoofd te bieden. Hierbij kan gedacht worden aan het noodzakelijke maatwerk op het gebied van de sociale zekerheid, de WMO, de jeugdzorg en de ouderenzorg. Ook is het op deze manier beter mogelijk om een krachtig geluid te laten horen in Noord Holland waar door diverse fusies ‘grootheden’ zijn ontstaan, zoals Alkmaar met Graft - de Rijp en de Schermer, Hollands Kroon met zo’n 35 dorpskernen en waar het niet ondenkbaar is dat op korte termijn Heerhugowaard en Langedijk ook gaan komen tot een vorm van samenwerking of nog meer dan dat.

Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zijn vier stabiele en energieke gemeenten in Kennemerland die niet alleen voor de regio van betekenis zijn, maar ook afhankelijk zijn van ontwikkelingen in die regio. Daarom hebben wij in dit verkiezingsprogramma een extra paragraaf opgenomen die identiek is voor alle vier de gemeenten. De VVD als een landelijk georganiseerde partij met veel contacten op regionaal, provinciaal en landelijk niveau is van mening dat we onze ogen niet moeten sluiten voor de omgeving. Sterker nog, wij moeten altijd een krachtig geluid laten horen om zoveel mogelijk van onze punten uit ons verkiezingsprogramma te realiseren en dat kan vaak alleen in goed overleg en contact met onze omgeving. Dit zal onze inwoners zeker ten goede komen en indirect ook onze regio.

Met het oog hierop willen wij ook de volgende – gemeente overstijgende - punten realiseren:

6.1              Infrastructuur


Ø  De gemeenten dienen optimaal bereikbaar te zijn. Dat betekent onder meer dat de aansluiting A8-A9 zo snel mogelijk gerealiseerd dient te worden.


Ø  De Intercity-status van zowel Castricum als Heiloo dient ongewijzigd te blijven; We streven ernaar om in Heiloo – net als in Castricum – de Intercity’s 4x per uur te laten stoppen..


Ø  Er dient geanticipeerd te worden op de ontwikkeling van het hoogfrequent spoor door op gemeentelijk niveau doorstroom bevorderende maatregelen (denk aan een tunnel) te nemen.


Ø  De dienstregeling van de bussen dient goed afgestemd te zijn op de vertrek- en aankomsttijden van de treinen;


Ø  Na de realisering van de afslag A9 dient er een BUCH mobiliteitsplan te worden opgesteld; 


6.     2 Woningbouw


Ø  De Provincie Noord Holland heeft aangegeven behoefte te hebben aan een forse uitbreiding van het contingent woningen. De BUCH dient daarop in te spelen en met behoud van het groene karakter van de gemeentes te bouwen voor wat de markt verlangt;


Ø  De provincie moet hierin een faciliterende rol spelen en geen remmende;


Ø  Er dienen voor alle categorieën inwoners voldoende woningen te worden gebouwd, waarbij “scheef wonen” dient te worden voorkomen en doorstroming dient te worden bevorderd;


Ø  Er dienen gemeenschappelijke toetsingscriteria voor welstand te komen, waarbij marginale toetsing voldoende is en zoveel mogelijk welstandvrij gebouwd dient te worden;


6.     3 Zorg


Ø  De zorg voor degenen die zorg nodig hebben, dient op maat te zijn. Als iemand van de ene BUCH gemeente naar de andere verhuist, mag dit niet leiden tot bureaucratische rompslomp, maar dienen alle vormen van zorg zonder interventie te worden overgenomen.


Ø  Zorg dient gezamenlijk te worden ingekocht om zo tot kostenreductie te komen;


Ø  De verordeningen in het sociale domein dienen eensluidend te zijn voor de vier gemeenten;


Ø  Zowel jeugdzorg als ouderenzorg dient zodanig georganiseerd te zijn dat het niet uitmaakt in welke BUCH gemeente iemand woont;


6.     4 Gemeentelijke dienstverlening


Ø  De gemeentelijke diensten dienen 24/7 digitaal bereikbaar te zijn voor de inwoners;


Ø  Gemeentelijke loketten dienen minimaal ook 1 avond in de week geopend te zijn;


Ø  Als uit onderzoek blijkt dat opening op zaterdag gewenst is, dient ook dan een gemeentelijk loket geopend te zijn;


Ø  Samenwerking met klantenservice in winkelcentra moet onderzocht worden;


Ø  Bezorgen van gemeentelijke documenten bij de inwoners kan vaak makkelijker en goedkoper zijn dan de inwoners naar het gemeentehuis laten komen op slecht passende tijdstippen;


6.     5 Toerisme


Ø  Noord Holland boven het Noordzee kanaal heeft de toeristen veel te bieden. Er dient een gezamenlijke marketing strategie te zijn om zoveel mogelijk toeristen naar onze regio te krijgen.


Ø  Dit kan gebeuren door een regionaal georganiseerde VVV met vestigingen in de vier gemeenten op plekken waar veel toeristen komen.


Ø  Zowel de kust als het achterland dienen aantrekkelijk te zijn voor de doelgroepen.


Ø  Er dienen voor de kustrecreanten voldoende parkeerplaatsen te zijn; door dynamische route informatie moeten de vrije parkeerplekken voor iedereen duidelijk worden.


6.     6 Veiligheid


Ø  In alle vier de gemeenten moet een zichtbaar aantal Bijzondere Opsporings Ambtenaren (zgn. BOA’s) actief zijn.


Ø  In jaarlijkse gesprekken met de gemeenteraad moeten de prioriteiten van de handhaving worden vastgesteld.


Ø  Het aantal fietsdiefstallen en woninginbraken dient elk jaar aantoonbaar met 20% te verminderen.


6.     7 Werkgelegenheid


Ø  Veel van onze inwoners zijn forenzen. Daarom dient hun mobiliteit gewaarborgd te zijn. Daarnaast dient er ook voldoende werkgelegenheid te zijn in onze gemeenten. Deze zal voor een aanzienlijk deel op het dienstverlening in de ruimste zin des woords geënt dienen te zijn. Bedrijfsverzamelgebouwen dienen lokale werkgelegenheid te stimuleren.


Ø  De bedrijfsterreinen dienen in te spelen op de vraag van ondernemers. Er moeten geen nieuwe bedrijfsterreinen worden ontwikkeld binnen de bebouwde kom, maar verouderde dienen gerenoveerd te worden.


Ø  De aansluiting van de bedrijfsterreinen op het regionale wegennet dient zodanig te zijn dat de kernen zoveel mogelijk gespaard worden van overlast.


6.     8 Integriteit


Ø  De VVD hecht grote waarde aan de integriteit van de bestuurders; daarom pleiten wij voor een antecedentenonderzoek van alle gemeentelijke bestuurders die na de verkiezingen van maart 2018 in functie zullen treden, dus zowel de wethouders als de gemeenteraadsleden;


Ø  Ook dient er bij aanvragen voor vestigingen van horecagelegenheden altijd door het gemeentebestuur een zgn. Bibob toetsing plaats te vinden.