Algemene beschouwingen

Van: 

VVD Fractie

Datum:

1 november 2021

Betreft:

Bijdrage VVD Heiloo bij de algemene beschouwingen over de programmabegroting 2022

 

Voorzitter,

 

Voordat ik inga op een aantal aspecten van deze begroting wil ik graag het college en de ambtelijke ondersteuning danken voor de duidelijke tekst en de heldere uitleg die gegeven is tijdens de raadsinformatieavond en voor de beantwoording van de gestelde vragen. Het is de laatste begroting van dit college. Het college zelf geeft in de inleiding al aan dat het verwacht tot zeker juni in functie te blijven. Wij waarderen deze inzet, maar het spreekt vanzelf dat wij hopen dat de verkiezingsuitslag zodanig zal zijn dat er snel resultaat geboekt zal worden bij de coaltieonderhandelingen en dat er zo snel mogelijk een nieuw college aan de slag kan gaan, want het aantal uitdagingen neemt alleen maar toe. We hebben behoefte aan een daadkrachtig college dat deze uitdagingen oppakt. Het spreekt vanzelf dat de VVD Heiloo ook weer graag hiervan deel wil uitmaken. We wachten vol vertrouwen de uitslag van de verkiezingen af.

 

Dit jaar heeft de Rekenkamer Commissie Heiloo in tegenstelling tot vorig jaar geen quick scan gepubliceerd. Het college is echter wel in een uitgebreid commentaar op de scan van vorig jaar ingegaan. Dit stellen wij op prijs. Wel is het zo dat de volgende opmerkingen hierover bij ons nog zijn blijven hangen:

  • Geef de financiële consequenties aan van beleid of ontwikkelingen; het college geeft aan dat het deze aanbeveling zal overnemen; dit is een memo van 24 september en de begroting heeft geen datum, maar is kort na 11 oktober tot stand gekomen; ons is niet duidelijk of deze aanbeveling nu wel of niet in deze begroting is overgenomen of dat de toekomende tijd van het gezegde in de zin slaat op volgend jaar; kan de portefeuillehouder hierover duidelijkheid bieden?
  • Bij aanbeveling 12 over de beoordeling of de inhoudelijke informatie over doelen en activiteiten aansluit bij de behoefte van de raad, wordt gesteld dat het college hierover in gesprek zal gaan met de raad; wanneer en hoe is dit te verwachten?
  • Bij aanbeveling 14 wordt beloofd dat er een BIEO (Begroting In Een Oogopslag) zal worden bijgevoegd; inmiddels hebben we die dan ook toegestuurd gekregen, maar het zou mooi zijn als we deze voortaan tegelijk met de begroting ontvangen.

 

DE PROGRAMMABEGROTING

 

Nu deze begroting: de VVD fractie kan zich vinden in deze begroting. Het is een gedegen opsomming van de verplichtingen en er wordt een flinke stap gezet in de richting van een duurzame toekomst van Heiloo. De VVD fractie had bij de behandeling van de Kadernota al gesteld dat er een postitiever beeld te verwachten was op grond van de septembercirculaire; en dat is uitgekomen. Er is nu een positieve begroting en het meerjaren perspectief voor in ieder geval de komende jaren is sluitend.

De weerstandsratio is iets gedaald, maar nog steeds ruim boven het door de raad gestelde kader van 1,20.

Waar we echt blij van worden – en daarvoor geven wij graag het college een compliment – is dat in deze begroting de wet van de communicerende vaten is hersteld, met andere woorden: het percentage van de OZB zal zodanig worden verminderd dat de autonome waardestijging van de huizen niet automatisch zorgt voor extra inkomsten van de gemeente Heiloo. Er vindt alleen een inflatiecorrectie van 1,5% plaats; de VVD vindt het belangrijk dat de waardestijging van woningen niet automatisch voor de inwoners tot hogere lasten leidt; dat principe is nu gehanteerd en dat kan nooit kwaad in deze tijd dat de energieprijzen voor iedereen de pan uit rijzen.

Een kritische opmerking over het subsidieboek. Ook vorig jaar heeft de VVD opmerkingen gemaakt over het laat toesturen van het overzicht van de verstrekte en afgewezen subsidies. Dit jaar hebben wij het echter nog later ontvangen dan vorig jaar, nl. 5 dagen voor deze vergadering. Het zal duidelijk zijn dat we onvoldoende tijd hebben gehad om het grondig te bestuderen. We geven op dit moment het college het vertrouwen dat de toekenningen op een juiste wijze tot stand zijn gekomen, maar ik wil het college graag het volgende meegeven:

  • Kunt u het tijdpad zodanig aanpassen dat er zowel voor de verenigingen voldoende tijd is om hun verzoeken in te dienen als voor de raad om hierover een goed oordeel te kunnen vellen? Met andere woorden om het subsidieoverzicht minimaal tegelijk met de begrotingsstukken naar ons te verzenden?
  • Tot onze verbazing hebben enige organisaties meer toegewezen gekregen dan zij gevragad hadden; dit heeft ongetwijfeld te maken met indexering, maar het blijft vreemd; graag de toezegging dat dit niet meer gebeurt; het zou in dit geval toch een bezuinging voor de gemeente betekend hebben van 121 euro!

 

TERUGBLIK  

 

Het afgelopen begrotingsjaar zijn we opgeschrikt door de vernieting van het bestemmingsplan Zandzoom; en wij zijn extra geschrokken omdat het Ministerie van BZK ons juist had geadviseerd over de te volgen route. Daarom is deze uitspraak op zijn zachtst gezegd zeer betreurenswaardig, zeker ook voor de grote aantallen woningzoekenden in onze gemeente en de gehele regio; het college heeft echter aangegeven niet bij de pakken neer te zitten, maar snel met reparatievoorstellen te komen. Wij zijn in een aantal sessies bijgepraat over de consequenties van de uitspraak en het plan van aanpak en hebben er vertrouwen in dat nog voor de verkiezingen deze raad een aangepast plan kan vaststellen. Niettemin vinden we een signaal van de raad daarover om ook echt voor half maart ’22 tot besluitvorming over te gaan van groot belang. Daarom heeft de VVD daarover een motie ingediend.

 

De VVD vindt het belangrijk dat er in de tussentijd ook op andere locaties ingezet wordt op realisatie van woningen en dient daarom hierbij een motie in waarin het college wordt opgedragen om ook vaart te maken met andere locaties binnen onze gemeente, opdat de woningzoekenden spoedig perspectief wordt geboden. De motie roept op om via een versnelling van de ontwikkeling van inbreilocaties op korte termijn met de bouw van 200 woningen te starten. Andere bouwplannen komen later, maar ook daar wil de VVD nu de focus op leggen. We hebben immers teveel plannen en rotte kiezen die maar niet tot ontwikkeling komen. 

 

De tijdelijke afsluiting van de Kerkelaan zorgt voor teveel verkeersoverlast. Dagelijks – zeker nu het slechter weer wordt – staat het vast op de Kennemerstraatweg. We zien nu hoe kwetsbaar Heiloo is met het huidige wegenplan. Het is dus van groot belang om met de uitvoering van het Verkeersplan te starten, de afslag A9 aan te leggen alsmede de Middenweg en de Vennewatersweg. Daarmee verbeteren we de verkeersafwikkeling in Heiloo. Een wishful thinking dat er ook in de toekomst meer thuis zal worden gewerkt en dat daarom de verkeersintensiteit zal afnemen, blijkt in de praktijk een fabeltje te zijn. Kortom, wij waarderen het dat het college ook druk bezig is met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan afslag A9 en verwachten dat het besluitvormingsproces hierover nog voor het einde van dit kalenderjaar zal zijn afgerond. Kan de portefeuillehouder ons dit bevestigen?

Ook hopen we dat het Verkeerspanel zijn adviesrol goed op blijft pakken. Dit panel speelt een belangrijke participatieve rol bij de verbetering van leefbaarheid en verkeer. De VVD hoopt wel dat het verkeerspanel niet vastloopt in een holistische -alles heeft met alles te maken- benadering, waardoor het niet tot advisering over kan gaan. Laat de afweging voor de raad. Daarmee houden we de rolverdeling zuiver.

 

Bij een terugblik past het ook om de balans op te maken van de door dit college – en deze raad - behaalde successen; wij noemen met enige trots de volgende resultaten:

 

  • Er komen binnenkort geluidsschermen langs het spoor; na een goede inspraakronde heeft het college de wensen van de inwoners belangrijker gevonden dan die van ProRail;
  • Veel inwoners van Heiloo vonden een nieuwe woning in Zuiderloo, Melco, Nieuw Varne en inbreilocaties. Zowel starters als doorstromers, jong en oud, en in alle prijscategorieën. De woningen zijn gebouwd volgens de uitgangspunten van het dorps karakter;  
  • De ondertunneling van het spoor bij de Vennewatersweg is uitgevoerd; daar geen wachttijden meer.
  • Versterking van ’t Baafje door renovatie en een betere exploitatie is nu jarenlang gegarandeerd;
  • Het Uitvoeringplan Groen zorgt ervoor dat Heiloo nog mooier wordt; 
  • Heiloo doet m.b.t. eigen klimaatplannen er met behulp van de uitvoering van de plus ambitie een extra schepje boven op. Heiloo loopt daarmee voor op andere gemeentes met duurzaamheid, klimaatadaptatie en duurzame energieopwekking;
  • Heiloo doet met energieopwekking door wind en zon actief mee in de Regionale Energie Strategie;
  • De Beun is gemoderniseerd en klaar voor de toekomst;
  • Het vernieuwde fietspad langs De Omloop is een verbetering voor de fietsers in ons dorp. Het is een belangrijke uitwerking van het plan “Heiloo Fietsdorp”;
  • Ambtelijke fusie van de 4 BUCH-gemeenten waardoor de dienstverlening aan de inwoners van Heiloo goed wordt gewaardeerd;
  • Door betere afvalscheiding geen extra verhoging afvalstoffenheffing en minder belasting van het milieu. Daardoor een positieve bijdrage aan een circulaire samenleving;
  • Een Coronasteunfonds is opgezet waardoor ondernemers, verenigingen en andere organisaties deze periode goed hebben kunnen doorstaan;
  • Een lokaal Sportakkoord is afgesloten tussen gemeente en sportclubs;
  • We hebben enige weken geleden de installatie van de jongerenraad meegemaakt in deze raadszaal; wij vinden het een zeer goede zaak dat jongeren zich bezighouden met politieke vraagstukken; het is goed als zij ook participeren in andere overkoepelende gremia zoals de sportraad en het verkeerspanel, zodat hun geluid zo breed mogelijk gehoord wordt; ik wil dat graag meegeven aan hun begeleiders vanuit de raad.

 

TOEKOMST

 

Na zo’n terugblik is het goed om ook vooruit te kijken. Zojuist zei ik al dat de VVD ook na de verkiezingen deel wil uitmaken van het te vormen college. Wat zal de VVD dan in ieder geval inbrengen als wensen voor de periode tot 2026? Hierbij alvast een voorschot naast wat ik hiervoor al genoemd heb over de aanpak van de afslag A9 en de woningbouw:

  • De 2e sporthal moet gerealiseerd worden, maar er moet wel nader gekeken worden naar de financiële consequenties; onlangs zijn wij bijgepraat over de vertraging en de oplopende kosten; gelet op de wensen van de clubs blijft het belangrijk om deze sporthal zo snel als mogelijk is te realiseren;
  • De aanpak van het Looplein. Als ik de ondernemers in ’t Loo spreek, zeggen zij maar 1 ding: ‘waar wachten we op? De tekeningen zijn klaar; het kan zo een mooi plein worden met een goede ontsluiting en levendige horeca; waar blijft de handtekening?’ Wat kan ik morgen aan hen antwoorden? De VVD vindt het belangrijk dat in deze plannen ook de uitbouw van het gemeentehuis wordt meegenomen, maar vindt het ook essentiëel dat de oude villa behouden blijft. Kortom, het masterplan voor het gehele Looplein moet er voor de verkiezingen komen, zodat hierover niet meer hoeft te worden onderhandeld;
  • Samen met partners zoals Heiloo Energie en Duurzaam Heiloo werken aan een geluidsscherm langs de A9 in combinatie met zonnepanelen;
  • Meer laadpalen voor elektrische auto’s waar dat kan, rekening houdend met inwoners zonder elektrische auto;
  • We gebruiken het geld uit het Groenfonds voor mooie wandel-, fietspaden en speeltoestellen in de groene gordel om Heiloo;
  • We vinden creatieve oplossingen voor extra parkeerplekken voor fietsen bij het treinstation, dat zeker zijn intercitystatus moet behouden;
  • Permanent cameratoezicht bij het treinstation om fietsendiefstal tegen te gaan. 
  • Inzet van BOA’s en wijkagenten waardoor het veiligheidsgevoel behouden blijft; 
  • Effectieve jeugdzorg tegen behapbare kosten. Door betere samenwerking meer efficiency;
  • Goede voorzieningen onder meer voor de jeugd op het gebied van sport en cultuur.
  • Stimuleren van samenwerking op gebied van cultuur. De Muziekschool wordt na de renovatie een fraai en compleet muziekcentrum voor alle verenigingen;
  • Nieuwkomers moeten zo snel mogelijk volwaardige inwoners van Heiloo worden. Daarom eisen wij van hen dat ze zich snel inburgeren en de Nederlandse taal beheersen;
  • Mantelzorgers en vrijwilligers zijn onmisbaar. We vinden het belangrijk dat we daarbij stil staan door ze jaarlijks in het zonnetje te zetten.

 

De VVD fractie wenst het college veel succes met de laatste loodjes van deze raadsperiode. Zoals altijd zal de VVD de voorstellen positief kritisch volgen en waar nodig bijsturen.