Zandzoom - de draad weer oppakken - een paar FAQ's

Zandzoom- de draad weer oppakken- een paar frequently asked questions

Hoe staat het met de Zandzoom? Wanneer kunnen we gaan bouwen?

Dat lag echt dichtbij! Echter heeft de Raad van State geoordeeld dat het bestemmingplan vernietigd diende te worden. De rechter geeft daarbij ook aan wat beter moet wil het plan slagen.

Hoe erg is dat nou. Zandzoom was toch veel te duur voor Jan Modaal? Of toch niet?

Het niet doorgaan van het plan is in de huidige overspannen woningmarkt gewoon slecht nieuws. Het Noord-Hollands dagblad berichtte daar al over.* Zandzoom is geen wijk voor alleen maar mensen met 4* modaal inkomen. 40% ofwel 500 van alle 1285 woningen wordt verkocht voor een vraagprijs onder 344.000 Euro. De helft daarvan is sociale koop of huur. In 2020 lag de transactieprijs in heel Nederland gemiddeld op 356.000 Euro (bron: NVM). Daarmee is Zandzoom dus ondanks de ruime, groene opzet toch echt een wijk waar iédereen terecht kan.

Vergeet daarbij niet dat Zandzoom voor veel doorstroming van Heiloo naar Zandzoom gaat zorgen. Hierdoor komen er veel starters- en gezinswoningen vrij. 60% van de potentiële kopers komt immers uit de nabije omgeving.

Toch nog even: Vernietigen – hoe zo?

De Raad van State vond op 3 punten dat het beter moest:

-        Het bestemmingsplan was in verband met de verwachte nieuwe Omgevingswet zo opgezet dat de contouren niet heel precies waren ingevuld. Dat gebeurde pas bij het opstellen van verkavelingsplannen. De Raad van State vond dat er niet voldoende zekerheid was voor burgers om van tevoren te kunnen inschatten hoe Zandzoom er uit zou komen te zien;

-        Stikstof: in het gebied van Zandzoom vindt en vond veel landbouw plaats. Door daarmee te stoppen wordt minder stikstof uitgestoten. Dat zou de stikstofdepositie in de bouwfase moeten compenseren. De wijze hoe dit berekend was, vind de Raad van State niet correct. Ook werden de achteraf juiste berekeningen veel te laat aangeleverd;

-        Er is uitgegaan van formele besluiten met betrekking tot het Verkeersplan en de afslag A9. Er zijn zeker stappen gemaakt maar een definitief besluit ligt er niet. De Raad van State vond dat dus ook rekening gehouden had moeten worden met de situatie dat dat allemaal niet doorging.

De Raad heeft daarnaast geoordeeld dat het woningbouwprogramma en de maatregelen voor natuurbescherming solide waren. 

Hoe nu verder?

De Raad van State geeft veel aanwijzingen hoe het wel kan. De VVD vindt dat er snel weer een nieuw bestemmingsplan moet komen. De 1.300 potentiële woningbezitters kunnen niet langer wachten. De woningnood in Heiloo is hoog. 

Het college van B&W heeft aangegeven dat een zorgvuldig voorbereid plan er rond maart 2022 moet kunnen liggen. Dat is nodig omdat er rond 1 juli 2022 nieuwe wetgeving komt op het terrein van stikstof waardoor anders diverse onderzoeken en berekeningen weer overnieuw moeten.

De VVD rekent er dus op dat in maart 2022 de Raad van Heiloo het nieuwe bestemmingsplan waarin rekening is gehouden met alle bezwaren van omwonenden en andere belanghebbenden zal goedkeuren.

Omdat de VVD verwacht dat er behalve omwonenden toch ook actiegroepen zijn die een kikker belangrijker vinden dan een woning, wordt nog rekening gehouden met een hernieuwde gang naar de Raad van State. Eind 2022 zou dan de kogel door de kerk zijn en kan hopelijk begonnen worden met uitvoering van de bouwplannen.

Wij vinden ook dat er in de tussentijd zoveel mogelijk actief beleid moet worden ontwikkeld voor de mensen die hard op zoek zijn naar een woning. Dit  kan door op die plekken waar de gemeente invloed heeft en zelf voor extra woningbouw kan zorgen, aan de slag te gaan. Als over 2 jaar echt begonnen kan worden met de Zandzoom, moeten er in de tussentijd op andere plaatsen zeker tientallen of liefst nog meer woningen gerealiseerd zijn.

En de afslag A9 dan?

Een hernieuwd bestemmingplan afslag A9 waarin ook de stikstof-paragraaf is aangepast conform huidige wetgeving ligt dit najaar voor besluitvorming in de Gemeenteraad van Heiloo. De VVD zal met haar coalitiepartners ervoor pleiten om na zo’n 20 jaar bestuurlijke drukte dit plan nu uit te gaan voeren.